Breadcrumb Breadcrumb

Web Content Display Web Content Display

Hvad er MCS ikke

Selvom symptomerne på duft- og kemikalieoverfølsomhed kan lede tanken hen på en allergi eller forgiftning, så peger forskning på, at sygdomsmekanismerne bag er forskellige.

Allergi

Duft- og kemikalieoverfølsomhed er ikke en allergi. Alene navnet og fordi nogle af symptomerne kan minde om symptomer på høfeber eller astma, tror mange dog, at der er tale om allergi.

Forskning viser dog, at det ikke er de samme mekanismer, der ligger bag.

Ved allergi reagerer kroppens immunforsvar, når man udsættes for stoffer, man ikke kan tåle. Det kan enten være ved at danne antistoffer mod proteinstoffer fx fra pollen, dyr eller husstøvmider, eller ved at de hvide blodlegemer reagerer, når huden kommer i kontakt med metaller eller kemiske stoffer, fx nikkel, duftstoffer eller konserveringsmidler. Allergi har typisk betydning for astma, høfeber og eksem og kan afsløres ved hjælp af en blodprøve eller en test på huden.

Man kan også være allergisk over for parfume på huden.

Ved duft- og kemikalieoverfølsomhed er der ikke påvist antistoffer eller andre reaktioner fra immunsystemet over for de kemiske stoffer, som personen reagerer på. Det betyder, at man ikke kan teste for duft- og kemikalieoverfølsomhed, som man kan teste for allergi ved en blodprøve eller en test på huden.

En forgiftning

Nogle duft- og kemikalieoverfølsomme oplever deres tilstand som en form for forgiftning. Duft- og kemikalieoverfølsomhed kan imidlertid ikke umiddelbart forklares ved en forklares ved en toksikologisk mekanisme.
 
En forgiftningsmekanisme forudsætter et såkaldt eksponeringsrespons (dvs. stigende effekt og risiko med stigende eksponering), men der er ikke holdepunkter for, at duft- og kemikalieoverfølsomhed er hyppigere blandt personer, der er udsat for høje kemiske niveauer, fx i deres job. (kilde: Toksikologi i Arbejdsmiljøet).
 
Der er dog blandt patienter med hjerneskade som følge af forgiftninger beskrevet symptomer på duft- og kemikalieoverfølsomhed.

Web Content Display Web Content Display