Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Livet med MCS

Astma-Allergi Danmarks rådgivning omkring duft – og kemikalieoverfølsomhed er baseret på den bedste aktuelle viden på området, omend den eksisterende evidens generelt er sparsom.

Erfaringen er, at de bedste løsninger som oftest bliver fundet i de tilfælde, hvor den duft- og kemikalieoverfølsomme indgår i en åben dialog med sine omgivelser – herunder arbejdsplads og kolleger.

Hvordan tilstanden bedst håndteres, er individuelt, og da symptomerne kan udløses af mange forskellige stoffer, kan det tage lang tid at finde ud af, hvad der virker bedst for den enkelte.

  • De fleste duft- og kemikalieoverfølsomme søger ofte at undgå de produkter eller stoffer, de oplever, fremkalder symptomer fx ved at indrette deres nære omgivelser så duftfrit som muligt og opholde sig meget i frisk luft.
  • Fortæl om din duft- og kemikalieoverfølsomhed til de mennesker, du omgås til dagligt.
  • Vær opmærksom på, at duft er et følsomt og personligt emne. Du får derfor ofte den bedste respons, hvis du husker at tage udgangspunkt i, at det er dig, der har et problem (ikke dine omgivelser), men at de kan hjælpe dig, hvis de tager hensyn.
  • Vær konkret med, hvad det er, du føler dig generet af. Mange er kun opmærksomme på brug af parfume, og tænker fx ikke over, at skyllemidler og duftende hårprodukter også kan genere dig.
  • Nævn det tidligt, hvis du føler dig generet af noget. Jo længere der går, des sværere kan det blive at få det sagt.
  • Henvis til Astma-Allergi Danmarks hjemmeside eller rådgivningslinje, hvis mennesker i dine omgivelser har brug for mere viden på området.

Se også afsnittet om "Behandling"

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

KEMILEX-APP

Find dine produkter og læs om indholdsstofferne

Download til din iPhone

Download til din Android-telefon

Webindholdsvisning Webindholdsvisning